Afbeelding invoegen
 
Mijn naam is Anneke Bijleveld
 
Na mijn onderwijsopleidingen voor Tekenen, handvaardigheid en handwerken heb ik een aantal jaren in het basisonderwijs gewerkt. Daarna deed ik de HBO opleiding Theologie. Ik werkte  geruime tijd in verschillende Penitentiaire Inrichtingen als geestelijk verzorger. Tegenwoordig werk ik met veel plezier in een Jeugdgevangenis en in een Gesloten Jeugdinrichting. De thema's die ik daar tegenkom verwerk ik soms in mijn glaskunst. Daarom werk ik vaak met oud, gebroken glas waar ik weer mooie nieuwe dingen van kan maken. Daar schuilt hoop in, vind ik. Iets wat gebroken is wordt weer heel. Dat is wat ik ook wens voor de jongeren waar ik mee werk: dat hun gebroken levens eens weer heel en mooi worden.
Zie hiervoor onder Portfolio: Recycled Glas.
 
Ik maak ook graag Liturgische Kunst voor kerken of voor mensen persoonlijk. 
Zie hiervoor onder Portfolio: Liturgische Kunst. De doopschalen heb ik in samenwerking gemaakt met Arrie Huijgen.
 
Om mij te bekwamen in het ambacht Glas doe ik nu de opleiding 'Glas' bij het 'Instituut voor Kunst en Ambacht' (IKA) in Mechelen, België. Tegen de zomer heb ik het vierde jaar afgerond. Hier leer ik verschillende technieken die er op glas toegepast kunnen worden. Zoals de technieken: zagen, slijpen, zandstralen, fasen (lagen op elkaar smelten), slumpen(buigen van glas in de oven), zandgieten, open en gesloten mallen maken en natuurlijk het stoken van de glasoven.
 
Glas spreekt mij aan omdat het een boeiend materiaal is om mee te werken. Het is hard en onbuigzaam als het koud is. Maar wordt het verhit, is het vloeibaar en zacht. Het kan transparant zijn en licht doorgeven, maar ook massief zijn en ondoorzichtig. Ik denk dat ik nog veel jaren nodig heb om dit veelzijdige materiaal te doorgronden en te ontdekken wat de mogelijkheden zijn!
 
Zo af en toe geef ik een workshop. Mocht u belangstelling hebben voor een workshop of voor werk van mij, kunt u met mij hierover contact opnemen.